Product-as-a-Service: het toekomstbestendige verdienmodel voor (web)winkels

Portret Willem van Duren
Door Willem van Duren 17 april 2025
Headerafbeelding-paas-blog

Denk eens na: waarom zou je als webwinkel een product slechts één keer verkopen, als je er ook een langdurige klantrelatie én voorspelbare maandelijkse inkomsten uit kunt halen? Bibliotheken hanteren dit model al meer dan 100 jaar!

We hebben het over PaaS.

En nee, met PaaS bedoelen we dit keer niet het feest met de gekleurde eieren – al draait het in beide gevallen wél om dingen die je deelt in plaats van bewaart. 😉

Steeds meer (web)winkels heroverwegen namelijk hun verdienmodel. Naar schatting gaan er in Nederland tientallen miljoenen euro’s om in de PaaS-markt. De verwachting voor 2030 is dat dit groeit tot 9 miljard euro.

Wat is Product-as-a-Service (PaaS)

Product-as-a-Service draait om één simpel idee: je verkoopt niet langer een product, maar biedt het aan als dienst. Jouw klanten betalen voor het gebruik, de toegang of het resultaat, terwijl jij eigenaar blijft van het product. Win-win, toch?

Bekende vormen zijn abonnementen, leaseconstructies of betalen per gebruik. Het model stimuleert langdurige klantrelaties, biedt voorspelbare inkomsten én verschuift de verantwoordelijkheid voor het product van de gebruiker naar de leverancier​. Dat klinkt kansrijk, volgens ons.

Maar PaaS is méér dan een slim verdienmodel: het is een krachtig instrument binnen de circulaire economie.

Wat is een circulaire economie?

De circulaire economie? Dat is het tegenovergestelde van de wegwerpcultuur. Geen ’take-make-waste’ meer, maar producten en materialen die zo lang mogelijk meegaan door hergebruik, reparatie en recycling. Het minimaliseert afval én bespaart kostbare grondstoffen.

circulaire economie

Hoe draagt PaaS daaraan bij?

  • Langere levensduur: producten blijven eigendom van de leverancier, wat motiveert tot beter ontwerp, onderhoud en hergebruik.
  • Hergebruik en retourneren: na afloop van een contract keren producten vaak terug voor refurbishing of recycling.
  • Minder overproductie: het gebruik staat centraal, in plaats van het bezit.
  • Nieuwe verdienmodellen: die duurzaamheid en winstgevendheid combineren.

PaaS sluit dus uitstekend aan bij het streven naar een circulaire economie. En juist daarin ligt een unieke kans voor (web)winkels die fysieke producten verkopen.

Waarom kiezen voor PaaS: voordelen en nadelen

Product-as-a-Service draait om meer dan alleen een ander betaalmodel. Het biedt structurele voordelen voor jouw bedrijfsvoering én het sluit aan op wat klanten tegenwoordig verwachten: gemak, flexibiliteit en duurzaamheid.

Voordelen voor jouw bedrijf als aanbieder

  • Voorspelbare inkomstenstromen
    Gedaan met die pieken en dalen in je verkoopcijfers! Met abonnementen of pay-per-use tarieven bouw je aan een stabiele, voorspelbare omzet. En dat maakt jouw boekhouder blij.
  • Langdurige klantrelaties
    Omdat het contact doorloopt tijdens de looptijd van het gebruik, krijg je meer mogelijkheden voor loyaliteit, feedback en upsell.
  • Waardevolle data-inzichten
    Door voortdurende interactie en gebruiksmonitoring leer je hoe klanten jouw product écht gebruiken. Hiermee kun je je aanbod slimmer aanpassen of uitbreiden.
  • Duurzaam en circulair ondernemen
    Het product blijft bij jou. Dus heb je baat bij een hoge kwaliteit, lange levensduur en slim ontwerp. Daarmee verminder je verspilling én profileer je je als toekomstgericht merk.

Stap niet direct over. PaaS heeft, net als alles, zijn keerzijde. Zo verandert de inkomstenstroom, moet je bedrijf klaar zijn voor reparatie en zijn sommige producten helemaal niet geschikt voor PaaS. Daarover later meer.

Voordelen voor jouw klanten

Voor jouw klanten – consumenten of zakelijke afnemers – biedt PaaS tal van voordelen die perfect aansluiten bij de huidige verwachtingen:

  • Geen hoge aanschafkosten
    Een wasmachine leasen of een boormachine gebruiken op basis van pay-per-use is financieel toegankelijk. Klanten hoeven geen grote investering vooraf te doen.
  • Flexibiliteit en gemak
    Klanten zitten niet vast aan bezit. Ze kunnen eenvoudig upgraden, omruilen of stoppen. Ideaal voor mensen die tijdelijk iets nodig hebben of gemak verkiezen boven bezit.
  • Altijd de nieuwste technologie
    Via lease of abonnement krijgen klanten regelmatig toegang tot geüpdatete of beter presterende producten.
  • Geen zorgen over onderhoud of vervanging
    Omdat jij als aanbieder verantwoordelijk bent voor service, hoeft de klant zich geen zorgen te maken bij defecten of slijtage.
  • Duurzame keuze
    In de praktijk pakt dit niet altijd uit zoals gehoopt. Zo gingen de eerste Lime-steps in Parijs gemiddeld slechts 30 dagen mee. Uit onderzoek blijkt bovendien dat consumenten beter voor spullen zorgen als zij die zelf bezitten. Toch is PaaS wel degelijk duurzaam. Je biedt namelijk een optie die minder verspilling veroorzaakt en goed aansluit bij de circulaire principes die steeds populairder worden.

Bovendien worden leveranciers gestimuleerd om producten te ontwikkelen die handig te repareren zijn en lang meegaan.

Is PaaS voor iedereen? Nee, en dat is prima

Niet iedereen staat te springen om producten te gebruiken in plaats van te bezitten. Maar wie zijn dan wél de mensen die happig zijn op PaaS? Uit de praktijk blijkt dat er duidelijke patronen zijn:

  • Leeftijd maakt uit. Jongere mensen zitten veel minder vast aan het idee van ‘bezit’. De oprichter van Gerrard Street (die koptelefoons-as-a-service aanbiedt) vertelt dat hun klanten vooral tussen de 18 en 40 jaar zijn. Die generatie is opgegroeid met Spotify en Netflix – waarom zou je dan een wasmachine willen bezitten?
  • Inkomen speelt een rol. Colin Bom van Homie (witgoed-as-a-service) zegt: “dat veel gebruikers vaak nog weinig geld hebben om iets te kopen”.
  • Hoger opgeleiden stappen sneller in. Dit zijn zowel studenten als afgestudeerden.
  • Abonnementenliefhebbers eerst. Mensen die al gewend zijn aan abonnementen voor bijvoorbeeld hun telefoon, sportschool of streamingdiensten, zien PaaS sneller als een normaal model.

Kortom: ken je klant! Voor je in het diepe springt met een PaaS-model, is het essentieel om te weten of jouw doelgroep er wel op zit te wachten. Anders bouw je een leuk model… voor de verkeerde mensen.

Wasmachines in studentenhuizen
Een goed voorbeeld van een specifieke doelgroep die profiteert van PaaS-modellen zijn studenten. Hoe doen zij het bijvoorbeeld met een gedeelde wasmachine?

Een wasmachine is een dure aankoop waarvoor studenten vaak geen budget hebben. Bovendien zorgt het verloop van bewoners voor problemen: wie betaalt de machine, wie neemt hem mee bij vertrek, en hoe verdeel je de kosten?

Met een PaaS-model betalen de bewoners samen bijvoorbeeld €10 per maand, eenvoudig te verdelen over alle huisgenoten. Bij bewonerswissel gaat het abonnement gewoon door, zonder gedoe over van wie het is. Bovendien vallen onderhoud en reparaties onder de service, wat extra zorgen wegneemt.

De vier verdienmodellen van PaaS

1.  Pay-per-Use

De klant betaalt per gebruikseenheid, bijvoorbeeld per uur, per wasbeurt of per kilometer. Perfect voor producten die klanten slechts af en toe nodig hebben, maar wel intensief gebruiken.

Voorbeelden:

  • Philips & Schiphol: Schiphol betaalt niet voor verlichting, maar voor ‘licht’ als dienst. Philips blijft eigenaar van het systeem en verzorgt onderhoud​.
  • Homie: biedt wasmachines aan waarbij de klant per wasbeurt betaalt via een slim verbruikssysteem.

schiphol-verlichting

Figuur 2 bron: https://www.lighting.philips.nl/ondersteuning/cases/airports/schiphol-airport

Waarom kiezen?
Dit model is ideaal voor producten die wisselend of incidenteel gebruikt worden (bijv. gereedschap, horeca-apparatuur). Het verlaagt de instap voor klanten, omdat ze geen vaste kosten hoeven te maken. Jij profiteert van een langdurige klantrelatie en herhaalgebruik.

Hoe implementeer je het?

  • Meet gebruik: via Internet of Things (communicatie tussen machines) of sensoren registreer je gebruik (bijv. per uur, per cyclus, per klik).
  • Prijsstructuur: stel duidelijke tarieven op per gebruikseenheid.
  • Onderhoud & support: richt processen in om snel te reageren bij storingen.
  • Communicatie: wees transparant over wat wel/niet onder gebruik valt.

 

2. Verhuur/abonnement  

Met een abonnementsmodel bied je je product aan tegen een vaste maandelijkse fee. Net als je Netflix of Spotify: zolang de klant betaalt, kan hij het product gebruiken. Jij blijft eigenaar én zorgt dat alles soepel blijft werken.

Voorbeelden:

  • Swapfiets: een fiets met service voor een vast bedrag per maand; bij een lekke band wordt deze direct vervangen.
  • Mud Jeans: klanten leasen een spijkerbroek vanaf €9,95 per maand, inclusief optie tot ruilen of retour​.

Mud-jeans-uitleg

Figuur 3 bron: https://mudjeans.com/nl/pages/lease-a-jeans-mud-jeans

Waarom kiezen?
Perfect voor producten met een langere gebruiksduur die passen bij het dagelijks leven (zoals kleding, fietsen, huishoudelijke apparaten). Dit model levert stabiele inkomsten op en verhoogt klantentrouw.

Hoe implementeer je het?

  • Bepaal abonnementsstructuur: kies voor vaste of variabele looptijden, al dan niet met upgrades.
  • Duidelijke servicebeloftes: wie verzorgt onderhoud, binnen welke termijn?
  • Retourlogistiek regelen: denk aan ophalen, refurbishen, heruitgifte.
  • Klantcommunicatie: zorg voor een soepele onboarding en tussentijdse communicatie over status, vernieuwing of vervanging.

3. Koop-terugkoop

Je verkoopt het product, maar spreekt vooraf af dat de klant het op een bepaald moment terug kan (of moet) geven, afhankelijk van de staat van het product. Jij hergebruikt of recyclet het.

Voorbeelden:

  • Auping – Bedzzzy: klanten kopen een matras en kunnen deze na gebruik teruggeven. Auping verwerkt de materialen circulair​.
  • IKEA experimenteerde met terugkoopprogramma’s waarbij klanten meubels konden inleveren voor herverkoop.

ikea-terugkoop

Figuur 4 bron: https://www.ikea.com/nl/nl/circular/buy-back/

Waarom kiezen?
Ideaal als je doelgroep wél waarde hecht aan bezit, maar openstaat voor duurzaam gebruik. Jij behoudt controle over grondstoffen én verlengt de levenscyclus van je producten.

Hoe implementeer je het?

  • Definieer terugkoopvoorwaarden: welk bedrag, onder welke staat, binnen welke periode?
  • Registreer product-ID’s: zodat je retouren herkent en traceert.
  • Innameproces opzetten: zorg voor duidelijke retourlogistiek en refurbishing.
  • Communiceer circulariteit: toon de impact van terugname aan klanten (CO₂, materialen).

4. Lease

De klant betaalt voor het langdurig gebruiken van het product – vaak voor een vaste looptijd (bijv. 36 maanden). Lease lijkt op een abonnement, maar is vaak wat zakelijker en draait meestal om duurdere spullen.

Voorbeelden:

  • Greenwheels: zakelijke of particuliere gebruikers leasen auto’s via gedeeld gebruik.
  • Royal Reesink: levert landbouwmachines op leasebasis, inclusief onderhoud en upgrades.

Green-wheels

Figuur 5 Bron: https://www.greenwheels.nl/zo-werkt-t

Waarom kiezen?
Dit werkt perfect voor dure producten zoals machines, auto’s of horecaspullen. Klanten betalen liever maandelijks dan alles in één keer. En jij? Jij profiteert van langlopende contracten én de waarde die het product nog heeft als het terugkomt.

Hoe implementeer je het?

  • Kies leasevorm: operationele lease (jij blijft eigenaar) of financiële lease (klant wordt eigenaar na afloop)?
  • Risicoafdekking: Dek het risico af door het te verzekeren of maak hier goede contractuele afspraken over.
  • Zorg dat je contracten goed regelt: wanneer verlengen we automatisch? Wat gebeurt er aan het eind? En hoe regelen we vervanging als dat nodig is?

Hoe zet je online marketing in voor PaaS-producten?

  1. Educatie vóór conversie

PaaS is nieuw voor veel mensen. Logisch dus dat je eerst moet uitleggen wat het eigenlijk is voordat je kunt verkopen. De meeste klanten weten nog niet dat “gebruiken in plaats van bezitten” vaak veel slimmer is.

Zo pak je dat aan:

  • Maak blogposts die de basis uitleggen, zoals “Waarom een wasmachine huren slimmer is dan kopen” of “5 redenen om je volgende fiets te leasen”
  • Plaats korte, heldere video’s op je landingspagina’s die in 60 seconden duidelijk maken hoe het werkt
  • Gebruik social ads met echte verhalen van klanten die al overgestapt zijn ⤵️

Zet user-generated content (UGC) in voor authenticiteit. Laat echte klanten hun ervaringen delen via foto’s, video’s of reviews. Een enthousiaste gebruiker die laat zien hoe haar gehuurde designbank precies bij haar interieur past, overtuigt meer dan jouw eigen productfoto’s.

Werk met influencers die vertrouwd worden door hun specifieke doelgroep. Laat hen bijvoorbeeld een maand lang delen hoe ze jouw product-als-dienst in hun dagelijks leven gebruiken. Hun ervaringen helpen potentiële klanten om PaaS beter te begrijpen.

 

  1. Focus op langdurige relaties, niet op eenmalige verkoop

Bij PaaS is de eerste aankoop pas het begin. Je marketing moet niet alleen nieuwe klanten binnenhalen, maar vooral:

  • bestaande klanten blij houden
  • abonnementen laten verlengen
  • extra opties of upgrades verkopen

Hoe je dat doet:

  • Stuur slimme e-mails op basis van gebruiksdata (“Je gebruikt je koelkast nu 6 maanden – tijd voor een gratis onderhoudsbeurt?”)
  • Beloon trouwe klanten met voordelen bij verlenging
  • Laat tevreden klanten in je remarketingcampagnes zien – niets verkoopt beter dan een enthousiaste ambassadeur
  • Geef proactieve onderhoudstips voor elk producttype:
    • Witgoed: “Laat de wasmachinedeur open na gebruik” of “Draai maandelijks een hete was (90°C)”
    • E-bikes: “Kalibreer je accu maandelijks voor langere levensduur”
    • Koffiemachines: “Na 500 kopjes: ontkalk je machine in 3 simpele stappen”

 

In onze ogen is het opbouwen van een sterk merk en goede klantrelaties dé focus voor de toekomst. Of je nou voor PaaS kiest of niet.

 

  1. Gebruik performance marketing met focus op prijs

Het mooie van PaaS? Die lage maandelijkse bedragen klinken voor bepaalde doelgroepen veel aantrekkelijker dan één grote uitgave. Daar kun je slim gebruik van maken in je advertenties.

Zo doe je dat:

  • Maak Google Ads-campagnes met zoektermen als “huur een wasmachine” of “gereedschap huren”
  • Richt je social campagnes op specifieke groepen die minder waarde hechten aan bezit (jongeren, stadsbewoners)
  • Vang websitebezoekers op die afhaken bij je PaaS-pagina’s met gerichte retargeting

 

  1. Verkoop het grote voordeel: service, gemak én duurzaamheid

Mensen willen wel duurzamer leven, maar het moet niet te ingewikkeld zijn. Met PaaS bied je beide. Daarom biedt het hoge serviceniveau van PaaS voordelen. Je bent als koper verzekerd van een altijd werkend product. Gaat het stuk? Dan krijg je een nieuwe of wordt het gerepareerd.

Online marketingaanpak:

  • Vertel een concreet verhaal: “Met onze koffiemaker-als-service bespaar je jaarlijks 35 kg afval”
  • Gebruik Googles groene labels in je Shopping-campagnes
  • Combineer in je advertenties altijd een financieel voordeel met een duurzame impact

 

  1. Maak je landingspagina kristalhelder

Bij een abonnement moeten mensen precies weten waar ze aan toe zijn. Vaagheid of kleine lettertjes schrikken af.

Zorg dat deze punten altijd duidelijk zijn:

  • Wat krijgt de klant precies? (inclusief service, vervanging, etc.)
  • Wat kost het per maand of per gebruik? (geen verborgen kosten)
  • Hoe lang zit je eraan vast? (en wat als je eerder wilt stoppen?)
  • Wat gebeurt er bij schade of als je het product wilt retourneren?

Een heldere, open aanpak op je website doet wonderen voor het vertrouwen. En dat is precies wat mensen nodig hebben om de stap naar PaaS te zetten.

Is PaaS voor jouw (web)winkel?

Is PaaS iets voor jouw webwinkel? Dat hangt ervan af. Niet elk product leent zich ervoor, maar voor veel webshops liggen er flinke kansen. Laten we eens kijken of jouw producten en klanten de juiste match vormen.

PaaS werkt met name goed bij producten die van zichzelf een hoge aanschafwaarde hebben. Denk aan witgoed, gereedschap, meubels of e-bikes. Juist omdat deze producten een flinke investering vergen, zijn klanten eerder geneigd om voor een abonnements- of gebruiksmodel te kiezen. Het verlaagt de instapdrempel en spreidt de kosten. Zo gaf 37% in een onderzoek aan dat zij verwachten over vijf jaar bij deze producten te betalen voor gebruik in plaats van voor bezit.

Ook producten die regelmatig of langdurig gebruikt worden – en waarbij onderhoud belangrijk is – zijn uitstekende kandidaten. Want in een PaaS-constructie blijf jij als aanbieder verantwoordelijk voor het functioneren van het product. Dat maakt de aanbod interessanter bij bijvoorbeeld wasmachines of airco’s dan bij wegwerpartikelen of trendy mode-items. Ruim 1 op 5 mensen gaf in een onderzoek aan dat zij denken over vijf jaar hun smartphone via abonnementsvorm te hebben.

Belangrijk is ook dat het product technisch geschikt is om teruggenomen, hergebruikt of gereviseerd te worden. Simpel gezegd: je product moet tegen een stootje kunnen, makkelijk te repareren zijn en meerdere gebruikers aankunnen. Want na afloop wil je er nog iets aan hebben, anders werkt het hele model niet.

Tot slot speelt jouw klant een cruciale rol. Is jouw doelgroep:

  • prijsbewust maar toch kwaliteitsgericht?
  • op zoek naar gemak en flexibiliteit?
  • gevoelig voor duurzaamheid, maar niet bereid om daar zelf veel moeite voor te doen?

Dan past PaaS waarschijnlijk uitstekend bij hun behoeften. Veel consumenten willen geen gedoe meer met bezit, garantie en reparaties – ze willen gewoon dat het werkt. Met PaaS geef je precies dat: een zorgeloze oplossing voor een concreet probleem.

Zo start je met PaaS

  1. Analyseer je klantbehoefte

Wil je doelgroep echt bezit, of gewoon het gemak van gebruik zonder gedoe? Vraag jezelf af: wat wil mijn klant écht bereiken met mijn product? Dáár begint alles.

ABN AMRO heeft in onderzocht hoeveel animo er is voor abonnementvormen per productcategorie en welke mate van voorkeur er is voor het bezitten per productcategorie.

Figuur-animo

Figuur 6 Bron: https://www.abnamro.nl/nl/media/PaaS_0502_tcm16-99152.pdf

Figuur-voorkeur

Figuur 7 Bron: https://www.abnamro.nl/nl/media/PaaS_0502_tcm16-99152.pdf

 

  1. Breng je product(assortiment) in kaart

Welke producten binnen je aanbod zijn geschikt voor PaaS? Start met één goed schaalbaar of veelgebruikt product. Houd rekening met levensduur, onderhoudsbehoefte en retourlogistiek.

 

  1. Kies het juiste verdienmodel

Afhankelijk van gebruikspatroon en doelgroep: pay-per-use voor onregelmatig gebruik, abonnement voor dagelijks gebruik, lease voor duurdere items, of koop-terugkoop voor hybride klanten.

Emerce heeft dit in overzichtelijk gemaakt door de uitkomst van het onderzoek van Vivian Tunn uit te breiden:

Tabel-kort-lang-gebruik

  1. Ontwerp je operationele processen
  • Logistiek: Hoe komt het product bij de klant, en weer terug?
  • Service: Wie doet onderhoud, en binnen welke termijn?
  • IT: Heb je tools nodig voor gebruiksmeting, contractbeheer of klantcommunicatie?
  1. Maak een PaaS-businesscase

Bereken:

  • kostprijs per gebruikseenheid of per maand;
  • break-even termijn;
  • restwaarde na afloop;
  • benodigde investering (in producten, systemen, support);
  • verwachte retentie en klantwaarde.

Hier moet je op letten

Veranderende rol van je bedrijf
Productontwerp
Financiering & cashflow
Logistiek en voorraadbeheer
Heldere klantcommunicatie
Kristy en Yip Ovaal groen Manon en Carmen Ovaal groen Mark en Petya Ovaal groen Bart en Julian Ovaal groen Eddie en Naomi

Je bent naast ‘verkoper’ ook ‘serviceverlener’. Dat klinkt mooi, maar vraagt om een compleet andere mindset en waarschijnlijk ook om nieuwe vaardigheden in je team.

Ga daarom niet direct volledig overstag, maar test met een deel. De verschillende modellen vragen om verschillende organisatiestructuren. Daarom kozen Auping en Bosch er beide voor hun PaaS-model als losse dochteronderneming op te stellen, aldus ABN AMRO.

Niet elk product is geschikt voor terugname of reparatie. Overweeg herontwerp voor modulariteit, eenvoudiger onderhoud en langere levensduur.

Een kritiek punt: je cashflow verandert drastisch. In plaats van €1.000 nu, ontvang je 24 maanden lang €50. Dat vraagt om een financiële buffer of slimme afspraken met je leveranciers en mogelijk investeerders.

Je hebt te maken met retourstromen, refurbishen, en herdistributie. Dit vergt systemen en capaciteit die je misschien nog niet hebt.

Zorg dat klanten begrijpen wat ze krijgen, hoe service werkt, en wat hun verantwoordelijkheden zijn. Transparantie voorkomt irritatie.

Kristy en Yip
Veranderende rol van je bedrijf

Je bent naast ‘verkoper’ ook ‘serviceverlener’. Dat klinkt mooi, maar vraagt om een compleet andere mindset en waarschijnlijk ook om nieuwe vaardigheden in je team.

Ga daarom niet direct volledig overstag, maar test met een deel. De verschillende modellen vragen om verschillende organisatiestructuren. Daarom kozen Auping en Bosch er beide voor hun PaaS-model als losse dochteronderneming op te stellen, aldus ABN AMRO.

Ovaal groen Manon en Carmen
Productontwerp

Niet elk product is geschikt voor terugname of reparatie. Overweeg herontwerp voor modulariteit, eenvoudiger onderhoud en langere levensduur.

Ovaal groen Mark en Petya
Financiering & cashflow

Een kritiek punt: je cashflow verandert drastisch. In plaats van €1.000 nu, ontvang je 24 maanden lang €50. Dat vraagt om een financiële buffer of slimme afspraken met je leveranciers en mogelijk investeerders.

Ovaal groen Bart en Julian
Logistiek en voorraadbeheer

Je hebt te maken met retourstromen, refurbishen, en herdistributie. Dit vergt systemen en capaciteit die je misschien nog niet hebt.

Ovaal groen Eddie en Naomi
Heldere klantcommunicatie

Zorg dat klanten begrijpen wat ze krijgen, hoe service werkt, en wat hun verantwoordelijkheden zijn. Transparantie voorkomt irritatie.

Nieuwsgierig hoe PaaS jouw webshop kan transformeren?

Of wil je gewoon eens vrijblijvend brainstormen over de mogelijkheden? Wij denken graag met je mee – onder het genot van koffie en (hoe toepasselijk) een paaseitje. Neem contact op en ontdek wat deze aanpak voor jouw merk kan betekenen.

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief

Andere blogs

Omslagafbeelding-blog-whatsapp-27052025
Online Marketing
Omslagafbeelding-blog-verzending-03052025-def
Online Marketing