Videomarketing inzetten? Je hoeft geen geboren vlogger te zijn

Door Gonect 25 november 2018
Wat is videomarketing
Dat videomarketing de toekomst van content is, klinkt je vast bekend in de oren. Toch zien we dat veel bedrijven nog geen videomarketing inzetten. Ondernemers denken al gauw dat ze met videocontent in één keer duizenden mensen moeten bereiken. Gebeurt het niet, dan is de marketingactie mislukt. Niets is minder waar. Videocontent is namelijk meer dan het filmen van een gekke stunt en zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken. Lees in deze blog wat videomarketing inhoudt, welke soorten er te onderscheiden zijn en waar je de content kunt plaatsen. Tot slot geven we je een aantal praktische tips.

  1. Wat is videomarketing?
  2. Soorten videomarketing
  3. Videocontent strategie: 3H-model van Google
  4. Je videocontent plaatsen
  5. Praktische videotips
  6. Handige tools voor videomarketing

1. Wat is videomarketing?

Video’s zijn populair. Dat hoeven we je vast niet te vertellen. Vroeger was het misschien genoeg om zomaar een video te maken en deze online te plaatsen, maar in deze tijd horen video’s echt binnen de marketingstrategie en dat is zeker niet gek als je de cijfers erbij pakt.

  • Bijna 50% van de internetgebruikers zoekt naar video’s gerelateerd aan een product of dienst voordat ze een winkel bezoeken – Google
  • Vier keer zoveel consumenten bekijken liever een video over een product dan dat ze erover lezen – Clipforce
  • YouTube telt vandaag de dag meer dan één biljoen gebruikers – YouTube
  • 97% van de marketeers zegt dat video heeft geholpen met het verduidelijken van hun product of dienst – HubSpot

Videomarketing heeft vaak als doel het verhogen van conversie en het generen van traffic. Door middel van video’s wordt er gecommuniceerd met de doelgroep, geïnteresseerd en betrokkenheid gecreëerd. En we kunnen wel stellen dat het werkt! Video’s worden massaal bekeken.

2. Soorten videomarketing

Er zijn verschillende soorten videomarketing te onderscheiden. Laten we de meest voorkomende soorten eens op een rijtje zetten.

2.1. Demo video

Een demo video is een showcase voor je product. In de video laat je zien hoe het product werkt. Je neemt de kijker stap voor stap mee in een soort product tour. Onderstaand zien we een demo video van Apple waarin de Iphone X wordt geïntroduceerd. Zoals je ziet wordt de kijker op een snelle, maar leuke manier meegenomen in de kenmerken van het nieuwe product.

2.2. Event video

Wanneer je een event hebt georganiseerd, kun je hier een event video van (laten) maken. Mensen die niet aanwezig waren kunnen door middel van deze video toch nog een glimp van de highlights opvangen. Vaak wordt dit type video ook wel een aftermovie genoemd.

2.3. Brand video

Een brand video gaat echt over je merk zelf. Deze video’s worden gebruikt om awareness te creëren en het merkverhaal over te brengen. De video The Power of Words van Purple Feather is hier een mooi voorbeeld van. In de video wordt de kijker meegenomen in een verhaal waarin de kracht van woorden centraal staat en hiermee ook meteen de branding van het bedrijf… want laat Purple Feather nu (toevallig) een contentbureau zijn.

2.4. How-to-video

Een How-to-video gaat puur over het informeren van je kijker. In deze video’s komt je merk nauwelijks voor. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je jouw video’s er professioneel uit kunt laten zien? Bekijk dan onderstaande video:

2.5. Uitlegvideo

Heb je een product of dienst dat wat extra uitleg nodig heeft? Dan is een uitlegvideo de beste oplossing. In ongeveer één minuut wordt je boodschap duidelijk gemaakt door middel van een video. Er zijn verschillende varianten op dit type video. Zo is een explanimation een geanimeerde uitlegvideo. Weten hoe dat eruit ziet? Bekijk dan de explanimation van Gonect:

2.6. Live video

Live streaming is een populair video type. Door middel van live video kan je jouw target group bijvoorbeeld een behind-the-scenes van je organisatie bieden of thuis mee laten genieten van een evenement dat je organiseert. Dit kan via Facebook Live en Instagram Live.

2.7. Augmented reality video

Een augmented reality video is een video die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar kan verbinden. Denk bijvoorbeeld aan Pokémon GO (voor meer voorbeelden van augmented reality, zie onze blog: online marketing ontwikkelingen die je in 2018 niet wilt missen).

2.8. Interview video

Laat experts binnen je bedrijf wat vertellen over een bepaald onderwerp door middel van interview video’s. HubSpot doet dit bijvoorbeeld door onderstaande video: How to Get Likes on Facebook.

2.9. Test video

Geef je target groep een gezicht en laat consumenten test video’s opnemen en laat deze zien op je kanalen. Want er is geen betere manier dan echte reviews toch? In onderstaand voorbeeld wordt de GoPro Hero getest.

2.10. Persoonlijke video

Een persoonlijke video is voorzien van een persoonlijke boodschap. Voor marketing en sales kan een persoonlijke video gebruikt worden om op een creatieve manier de aandacht te trekken van bijvoorbeeld een lead. In plaats van het sturen van een ‘saaie’ acquisitie mail kan dit type video ingezet worden om op te vallen in de mailbox van je potentiële klant. Ga voor de camera zitten en vertel wat je normaal gesproken zou typen en ta-da!

3. Videocontent strategie: 3H-model van Google

Er zijn dus verschillende soorten videocontent, maar welke videocontent is nou interessant voor jouw doelgroep? Op welke manier zorg je voor traffic? En niet te vergeten, welke content past bij je merk? Wanneer je videomarketing in wilt zetten is het slim om een videocontent strategie op te stellen om vragen zoals deze van te voren te tackelen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het 3H-model van Google bijvoorbeeld, is een model waarmee je gemakkelijk en effectief een content strategie maakt voor je organisatie. Binnen het 3H-model zijn er drie content types te onderscheiden, namelijk: help content, hub content en hero content.

3H-model Google

Help content: Help content is zoals het woord al doet vermoeden. Dit is content die je target group helpt. Een voorbeeld van help content is een how-to video. Deze video’s helpen je target group met het oplossen van een probleem. Op deze manier komen ze in aanraking met je organisatie. Deze content lokt als het ware nieuw publiek.

Hub content: Hub content is content die je creëert voor je bestaande klanten en prospects. Binnen deze videocontent gaat het vooral om het informeren en creëren van toegevoegde waarde. Deze content zorgt ervoor dat je doelgroep zich verbonden voelt met je organisatie of merk. Een voorbeeld van hub content is een vast format zoals een terugkerende vlogserie. Keep it interesting!

Hero content: Het idee van hero content is het aantrekken van een nieuwe groep door middel van een grootse actie. Denk bijvoorbeeld aan de Flash Mob van T-Mobile die in 2009 viral ging. Marketeers kunnen bij het opstellen van deze content helemaal los gaan. Vaak zo’n één á twee keer per jaar.   

Help-, hub-, en hero content kunnen een mooie leidraad vormen binnen je videocontent strategie. Borrelen er al ideeën?

4. Je videocontent plaatsen

Bij het verspreiden van videomarketing denken mensen vaak meteen aan YouTube. Logisch, want het is het grootste videoplatform van dit moment. Toch zijn er naast dit platform nog een hoop andere kanalen waar videocontent op geplaatst kan worden. Ken jij ze al allemaal?

4.1. YouTube

YouTube is het grootste videoplatform en de twee na grootste zoekmachine. Zonde dus, om geen gebruik te maken van videocontent en je alleen op Google te focussen. Voor veel organisaties is YouTube een (online) uithangbord van het bedrijf. Via het platform kan een groot publiek worden aangesproken door middel van het uploaden van video’s. Ga je voor kwantiteit? Dan is YouTube het ideale kanaal. Naast dat je videocontent op je eigen YouTube kanaal kan uploaden is er ook nog de mogelijkheid om een remarketing campagne in YouTube op te zetten. Dit betekent dat je jouw videocontent bijvoorbeeld kan laten zien aan mensen die jouw website hebben gezocht, een eerdere video hebben geliked op YouTube of geabonneerd zijn op jouw kanaal (voor meer informatie over remarketing zie onze blog; waarom is remarketing interessant?).

4.2. Vimeo

Vimeo is een kleiner, maar vergelijkbaar videoplatform. Het platform maakt bijna geen gebruik van advertenties en reclame, wat het platform een stuk rustiger maakt vergeleken met YouTube. Ga je voor high quality creatieve content en minder voor kwantiteit? Kies dan voor Vimeo.

4.3. Wistia

Wistia is een videoplatform speciaal ontworpen voor bedrijven. Dit platform is geheel aan te passen aan de huisstijl van je bedrijf. In tegenstelling tot YouTube werkt het platform niet met advertenties en helpt Wistia traffic naar je website te genereren in plaats van het eigen kanaal.

4.4. Facebook

Ook op Facebook kan videocontent veel doen. Wanneer je aan het scrollen bent op het nieuwsoverzicht van Facebook springt een video namelijk sneller in het oog dan tekst. Is je doelgroep actief op Facebook? Maak dan een bedrijfsprofiel aan upload je video direct naar Facebook. Wanneer je een link deelt vanuit YouTube bereik je vaak minder mensen. Er moet namelijk een extra handeling worden verricht om op deze link te klikken en daarnaast waardeert Facebook het niet wanneer je mensen naar een andere (concurrerende) website stuurt. Let wel op: de meeste video’s op Facebook worden zonder geluid bekeken. Zorg dus voor ondertiteling bij je video!

4.5. Instagram 

Via het social-mediakanaal Instagram kunnen teaser video’s worden gedeeld. Dit zijn video’s van 30 seconden. Hiernaast kan je gemakkelijk een live video delen via dit kanaal.

4.6. E-mail

Je nieuwsbrief een boost geven? Maak hier dan ook gebruik van videocontent. Je zal merken dat je video vaker bekeken wordt. Zorg ervoor dat je de video kan zien in de e-mail en dat deze clickable is. Maak bijvoorbeeld een screenshot van de video en plaats er een ”afspeelknop” in. Wanneer je enkel een link toevoegt, wordt de video minder bekeken, er is dan namelijk nog steeds alleen een tekst te zien (de URL). Van plan om een e-mail te sturen naar een lead? Neem een persoonlijke video op en verstuur deze. Jouw mail zal gegarandeerd opvallen tussen alle andere saaie e-mails. Tip: voeg aan het einde van je video een call-to-action toe om actie te genereren.

4.7. Je eigen website

Geef je video hiernaast natuurlijk een prominente plek op je eigen website! Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar verhoogt daarnaast ook de conversie op je landingspagina’s.

5. Praktische videotips

Al die mogelijkheden… Je zult je vast overweldigd voelen aan het begin, maar maak je vooral geen zorgen. Je hoeft echt geen geboren vlogger of editor held te zijn om videocontent te maken. Tegenwoordig kunnen er met de simpelste smartphones al hoge kwaliteit video’s gemaakt worden. Daarnaast heeft een video die niet 100% perfect is juist zijn charmes en werkt deze zelfs vaak beter op social-mediakanalen. De uh’s en ah’s geven authenticiteit aan je content en zijn herkenbaar voor je doelgroep. Beginnen met videomarketing? Wij geven je drie praktische tips.

Tip 1: De beste videolengte

De lengte van een video hangt sterk af van het soort content, de context en de kijker. Wel kunnen we stellen dat de aandacht van een kijker redelijk snel verzwakt. Volgens een onderzoek van Wistia is dit al na zo’n 2 minuten. Wanneer je nieuw bent binnen de videowereld raadt Wistia dan ook aan om te beginnen met video’s met een lengte van onder de 2 minuten. In een later stadium wordt geadviseerd je videolengte aan te passen aan de hand van je eigen videostatistieken.

Tip 2: Horizontaal of verticaal filmen? 

Een aantal jaren geleden was verticaal filmen nog uit den boze, maar vandaag de dag wordt verticaal filmen steeds meer geaccepteerd. Waarom? Omdat media als YouTube en Facebook verticale video’s zijn gaan ondersteunen en we daarnaast steeds meer content consumeren via onze mobiele telefoon. Maak je een video voor Snapchat of Instagram Stories dan is het echt slimmer om áltijd verticaal te filmen. Deze sociale kanalen zijn namelijk te gebruiken via je mobiele telefoon. Virtual Reality werkt weer beter met horizontale beelden en wanneer je een video wilt monteren kun je ook het beste voor horizontaal filmen kiezen. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je op sommige platformen zwarte balken naast je video te zien krijgt.

Tip 3: Optimaliseer je video’s voor zoekmachines

Als het maken van een video is gelukt moet deze natuurlijk ook vindbaar zijn. Zowel de titel als de beschrijving van de video moeten dan ook  relevante zoekwoorden bevatten. Maak een lijst met de zoekwoorden die bij het onderwerp van je video passen (het liefste met een hoog zoekvolume en weinig concurrentie) en verwerk deze in de titel. Via YouTube kan je hiernaast gebruik maken van tags om je zoekresultaten te verbeteren. Gebruik altijd minimaal 12 tags  zet de belangrijkste woorden aan het begin en zet zinnetjes of meerdere woorden in ‘’quotation marks’’.

6. Handige tools voor videomarketing

Quik (van GoPro)

Quik is een film editor van GoPro. Met deze film editor wordt het maken van videocontent appeltje eitje. Wanneer je foto’s en video’s in het programma uploadt, maakt Quik namelijk automatisch een compilatie voor je. Heb je meer tijd? Dan kan je met Gopro Quik gemakkelijk de volgorde van foto’s aanpassen, je eigen muziek kiezen, een titel verzinnen en een eigen stijl aan de video toevoegen. Je videocontent is binnen 10 minuten klaar om te plaatsen.  

App Clips
De Clips-app is een video-app van Apple. Via deze app kun je snel en gemakkelijk video’s opnemen in het juiste (vierkante) formaat. Het leuke aan de app is dat je de video’s kunt bewerken met filters, effecten, stickers en emoji’s, net zoiets als Snapchat eigenlijk. Ook maakt de app live ondertiteling bij je video’s. Handig, aangezien veel mensen video’s vaak bekijken zonder geluid.

Samenvattend

Conclusie: videomarketing is meer dan het aantal views. Het is videocontent die je doelgroep inspireert, informeert en entertaint. Het begint en staat met een duidelijke video-content strategie die past bij de behoefte van je doelgroep en je organisatiedoelstellingen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar een plan hebt. Go for it!

Aan de slag met videomarketing? Gonect denkt graag met je mee. Neem gerust contact met ons op.

Andere blogs

Blog-AI-rapport-liggend
Online Marketing
SEO
Retourbeleid voor je webshop
Online Marketing
Wat is een goed retourbeleid voor een webshop?
Door Bart Rietjens 7 november 2024