De persona: Het kompas in je online marketing strategie

Door Gonect 17 februari 2025
Strategie Persona

Uit onderzoek blijkt dat een juisteEen van de onderdelen uit een online marketingstrategie is de persona. De persona is als het ware het kompas dat je de wegwijst de hectische e-commerce wereld.

Als ondernemer heb je helder voor ogen wie jouw doelgroep is, maar dan? Dan is het tijd voor de volgende stap: het maken van een persona. Maar wat is een persona precies? Hoe begin je met het opstellen ervan, en wat is de toevoegde waarde voor jou als ondernemer? In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van een persona en gaan we in op veel gemaakte fouten bij het opstellen ervan.

  1. Wat is een persona?
  2. Wat zijn de voordelen van het opstellen van een persona?
  3. Wat zijn de nadelen van het opstellen een persona?
  4. Veel gemaakte fouten bij het opstellen van de persona.
  5. De grootste valkuil na het opstellen van de persona

Wat is een persona?

Een veel gemaakte fout is de veronderstelling dat verzamelde klantkenmerken en data gelijk staat aan je doelgroep. Maar je ideale doelgroep bestaat uit mensen, niet uit data. Op basis van je doelgroepanalyse, je marktonderzoek en eigen data over je bestaande klanten, stel je een persona op. Hiermee vorm je de klantdata om van statistieken naar een persoonlijk profiel met een gezicht. Dit profiel helpt je beter in te spelen op de verwachtingen en wensen van deze groep.


Een  persona is dus een representatie van je ideale klant: een gedetailleerd overzicht van kenmerken van de ideale klanten. Hierbij ga je verder dan algemene beschrijvingen en duik je dieper in wie de klant is. Denk aan eigenschappen zoals:

  • Demografische kenmerken, voor wie is het product de beste oplossing? Denk hierbij aan de leeftijd, geslacht, levensfase, inkomen etc.
  • Beïnvloeders, welke factoren beïnvloeden jouw ideale doelgroep in het koopproces? Wat verwachten zij van de beleving? Zijn er ontwikkelingen in de markt die het aankoopproces kunnen beïnvloeden?
  • Communicatievoorkeuren, welke media gebruikt je ideale doelgroep? Hoe communiceren ze? Op welke (online) platformen zijn ze actief?
  • Productvisie, wat is de visie van de ideale doelgroep op jouw product? Hoe gebruiken ze het en welke associaties hebben ze met je merk?
  • Geluksfactoren, wat maakt jouw ideale doelgroep blij? Wat motiveert hen en welke normen en waarden vinden ze belangrijk?
  • Belemmeringsfactoren, Wat zijn de grootste belemmeringen en frustraties van de ideale doelgroep? Wat kan hen tegenhouden in het aankoopproces?
Blog persona het kompas

Wat zijn de voordelen van het opstellen van een persona?

Het opstellen van een persona vraagt een tijdsinvestering, maar deze investering betaald zich op de lange termijn zeker terug. De belangrijkste voordelen zijn:

 

  • Specifieke content

Met een duidelijke persona kun je content creëren die specifiek gericht is op jouw ideale doelgroep. Door in te spelen op hun behoeften, interesses en vragen vergroot je de kans op hogere betrokkenheid, meer omzet en hogere klanttevredenheid.

  • Ongepaste content vermijden

Als je weet wie je ideale klant is, dan weet je ook wie dat niet is. Zo kun je voorkomen dat je content maakt die niet aansluit bij jouw ideale doelgroep. Dit bespaard tijd, geld en middelen, en verkleint de kans dat je jouw ideale doelgroep afschrikt met verkeerde informatie.

  • Verhoogde conversiepercentages

Een goed opgestelde persona helpt je om je website, productpagina’s en advertenties zo in te richten dat ze de problemen en behoefte van je doelgroep aanspreken. Dit vergroot de kans dat ze overgaan tot een aankoop, wat uiteindelijk leidt tot een hogere omzet.

  • Marketingbudget efficiënt besteden

Als je als ondernemer weet wie je doelgroep is dan weet je ook in welke groep je je marketingbudget moet investeren. Door budget te besteden aan de kanalen en momenten die je doelgroep het meeste aanspreken, verspil je geen geld en verhoog je je ROI.

Wat zijn de nadelen van het opstellen van een persona?

Naast deze voordelen zijn er ook enkele nadelen die ondernemers ervan kunnen weerhouden een persona op te stellen.:

  • Tijdsintensief, het creëren van een goede persona vereist onderzoek en tijd. Dit wordt vaak ervaren als een intensief traject.
  • Veroudering, de voorkeuren van consumenten veranderen voortdurend, vooral in de dynamische e-commerce wereld. Een persona die nu relevant is, kan binnen enkele maanden al niet meer up-to-date zijn. Regelmatig bijwerken is nodig om te voorkomen dat je marketingstrategie gebaseerd is op verouderde informatie en dat de effectiviteit van de je campagne negatief wordt beïnvloed.
  • Te veel focus op één persona, als je te veel focust op één persona, loop je het risico andere potentiële klanten over het hoofd te zien. Dit kan leiden tot gemiste kansen en een te eenzijdige marketingstrategie. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van het product dat je verkoopt of het type bedrijf dat je bent.
  • Complexiteit bij meerdere persona’s, bij grotere e-commerce bedrijven met een breed productaanbod kunnen meerdere persona’s nodig zijn. Het maken en onderhouden van deze persona’s kan complex zijn en het risico op tegenstrijdigheden in je marketingboodschap vergroten.

Veel gemaakte fouten bij het opstellen van de persona.

Hoewel een goed opgesteld persona  je marketingstrategie kan verbeteren, worden er vaak fouten gemaakt. Een van de meest voorkomende fouten is het overslaan van de meest tijdsintensieve fase: het onderzoeksproces. Hierdoor wordt de persona gemaakt op basis van aannames en algemeenheden in plaats van op Denk hierbij aan het werken met verouderde data en daarmee berusten op oude trends en cijfers. Of bij het interviewen van je doelgroep een te kleine onderzoeksgroep selecteren waardoor je informatie mist.

Een andere fout is het creëren van te brede persona’s die te veel verschillende klanttypes bevatten. De persona mist hierdoor scherpte, het wordt dan moeilijk om specifieke marketingboodschappen te ontwikkelingen en de impact van je campagne zal hierdoor verminderen.

Een laatste veel gemaakte fout is dat het marketingteam de persona opstelt zonder input van andere afdelingen zoals sales, klantenservice en productontwikkeling. Mis je hun inzichten, dan loop je de kans om belangrijk gedrag en behoeftes over het hoofd te zien.

De grootste valkuilen na het opstellen van de persona

Na het harde werk is je persona eindelijk klaar: een gedetailleerd en met zorg opgesteld profiel van je ideale klant. Maar dan komt de grootste valkuil om de hoek kijken. Vaak wordt de persona na de oplevering netjes aan de muur gehangen, maar vervolgens vergeten. Een gemiste kans! Medewerkers denken dat ze de doelgroep nu wel kennen en pakken de persona er niet actief bij. Hierdoor wordt de content minder kritisch beoordeeld en gaat de persona in het hoofd van de medewerkers een eigen leven leiden. Dit wil je voorkomen, blijf scherp en blijf je content toetsen aan de persona.

Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat de persona alleen bekend is bij je marketingteam en niet bij de rest van de organisatie. De persona moet gaan leven door het hele bedrijf. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de klantervaring, een taak die alle afdelingen aangaat, van sales tot HR. Iedereen moet een goed beeld hebben van wie de ideale klant is om een klantgerichte benadering te waarborgen.

Conclusie

Een goede opgestelde persona is het kompas binnen je online marketingstrategie. Door je ideale klant door en door te kennen, kun je marketingboodschappen, campagnes en content nauwkeurig afstemmen op de behoefte, wensen en gedrag van je ideale klant. Een goede persona zorgt ervoor dat al je inspanningen, van e-mailmarketing tot SEO, consistent en klantgericht zijn waardoor je als ondernemer betere resultaten gaat behalen.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen met het opstellen van een of meerdere persona’s en andere belangrijke stappen die de basis vormen voor een ijzersterke online marketingstrategie? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief

Andere blogs

Omslagafbeelding-blog-whatsapp-27052025
Online Marketing
Omslagafbeelding-blog-verzending-03052025-def
Online Marketing