- Wat is Google for Jobs?
- Hoe richt je je vacatures in voor Google for Jobs?
- Hoef ik mijn vacatures dan niet meer op jobboards te plaatsen?
Wat is Google for Jobs?
Met Google for Jobs kom je bovenaan de zoekresultaten te staan wanneer iemand zoekt op een vacature gerelateerde zoekterm waarvoor jij een vacature hebt.
Nu is het nog zo dat jobboards, uitzendbureaus en bedrijven door middel van SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA (Google Ads) strijden om de hoogste plaatsen in de zoekresultaten. Met de lancering van Google for Jobs ontstaan er nieuwe kansen voor bedrijven die nu het onderspit delven. Middels microdata zorgt Google er voor dat vacatures van allerlei bronnen op één plek komen te staan: namelijk bovenaan de zoekresultaten. Je vacature wordt inclusief je logo en bijvoorbeeld reviews vertoond. Volgens Careerbuilder begint 73% van de baanzoekenden met hun zoektocht op Google. Je kunt je wel voorstellen wat voor een impuls het kan opleveren!
Verder geeft Google aan dat Google for Jobs zorgt voor meer gemotiveerde sollicitanten doordat baanzoekers verschillende criteria kunnen invullen zoals functietitel, locatie, gewenste reistijd, waardoor de sollicitanten beter aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld ook vacatures opslaan en job alerts instellen.
Hoe richt je je vacatures in voor Google for jobs?
1. Richt de structured data op je pagina’s optimaal in
Structured data is een combinatie van techniek en tekst. Google wil 11 dingen weten over jouw vacature. Moet je ze persé allemaal implementeren? Nee, sommige zijn belangrijker dan andere. Je zult echter alsnog om de goede posities moeten concurreren met de rest van de markt, dus stel het zo volledig mogelijk in! Google leest deze 11 punten het liefste uit door middel van de door jou geïmplementeerde structured data.
Welke 11 structured data elementen zijn dan belangrijk voor Google for Jobs?
- Publicatiedatum: op welke datum is de vacature geplaatst?
- Werkgever: wat is de bedrijfsnaam? Dit is dus al een uitdaging voor bijvoorbeeld een uitzendbureau. Zij staan direct 1-0 achter.
- Omschrijving: omschrijf de vacature hier uitgebreid. Het is hierbij belangrijk dat je het onder andere hebt over werkzaamheden, vereisten (afgeronde studies etc.) en verantwoordelijkheden.
- Locatie: wat is het adres waar de werknemer uiteindelijk komt te werken? Zorg ervoor dat de NAW-gegevens volledig zijn. Ook dit is een uitdaging voor tussenpersonen, aangezien de opdrachtgever in deze fase vaak nog anoniem blijft.
- Functienaam: kies voor een functietitel die jouw doelgroep ook intypt in Google. Dus geen ‘administratief manusje van alles’ of ‘SEO-guru’. Dat begrijpt Google niet. Het is daarbij dus niet verkeerd om een klein zoekwoordenonderzoek te doen. De functienaam is misschien wel de meest belangrijke data van de 11 elementen.
- Einddatum: de datum waarvóór gereageerd moet worden.
- Dienstverband: gaat het om fulltime, parttime, een stage, etc.
- Basissalaris: wat is het salaris voor de functie? Ook dit is een aspect waar veel opdrachtgevers moeite mee hebben om direct te delen. Wees gerust; er kan een minimum-maximum worden opgegeven. Let op: geef je deze waarde niet mee? Dan toont Google zelf een bedrag op basis van een gemiddelde voor vergelijkbare vacatures. Je moet je afvragen of je dat laatste wel wilt?
- Interne referentie: je eigen referentie voor de vacature.
- Woonplaats kandidaat: let op, dit veld is alleen bedoeld voor vacatures waarbij de kandidaat fulltime op afstand werkt.
- Type locatie: wederom is dit veld speciaal en alleen bedoeld voor vacatures waarbij kandidaten 100 procent op afstand werken.
Let op: de functienaam is misschien wel de meest belangrijke data van de 11. Google geeft aan dat dit een échte rankingfactor is. Het is ook niet verkeerd om hierbij het type dienstverband te vermelden zoals ‘fulltime’ ‘junior/senior’ etc.
Wil jij dit nu gaan implementeren, gebruik dan deze pagina van Google waarop exact uitgelegd staat welke structured data je moet implementeren.
2. Optimaal scoren in Google for Jobs? Pas SEO toe!
Net zoals altijd, is het gewoon belangrijk dat je je website en webpagina optimaal inricht voor je bezoeker en dus voor Google. Wat moet je hiervoor allemaal doen? Nou, heb je even? Google heeft onder andere aangegeven dat ze ‘de beste’ vacatures gaan plaatsen in Google for Jobs, wat in de praktijk inhoudt dat de kwaliteit/autoriteit van je website zoals Google die beoordeelt van belang is. Deze waarde wordt gebaseerd op heel veel verschillende factoren, zoals het aantal verwijzende links, websitesnelheid, content, etc.
Let op; SEO is niet meer wat het 10 jaar geleden was. Keyword stuffing en ellenlange saaie teksten, werken niet meer. Moet je dan geen zoekwoorden meer gebruiken? Jawel hoor! Maar overdrijf hierin niet. Google snapt tegenwoordig aardig goed dat een SEO specialist ongeveer hetzelfde is als een zoekmachine optimalisatie specialist.
3. De eerste 25 regels zijn van cruciaal belang.
Google for Jobs laat in eerste instantie enkel 5 tot 25 regels van jouw vacaturetekst zien. De rest van je tekst zit verstopt onder ‘read more’. De eerste 5 regels moeten dus super krachtig zijn en jouw potentiële sollicitant overhalen om door te klikken. Ben duidelijk, maar zorg er daarnaast ook voor dat je uniek bent. Trigger je doelgroep!
Heeft je lezer vervolgens op ‘read more’ geklikt, dan komt hij op je website terecht. Nu volgt een andere factor die Google zéér belangrijk vindt, namelijk de tijd die de bezoeker op jouw vacaturepagina blijft. Ook hierover kunnen we flink uitweiden, hierbij enkele tips:
- Plaats een vacaturevideo
- Gebruik witregels tussendoor
- Schrijf doelgroepgericht en actief
- Gebruik een unieke maar tevens duidelijke tone-of-voice
- Gebruik opsommingen en tussenkoppen.
Hoef ik mijn vacatures dan niet meer op jobboards te plaatsen?
Jawel, zeker wel! Dat Google for Jobs nu in Nederland is, wil niet zeggen dat jobboards van de aardbodem verdwijnen. Ze zullen – al zal het wel iets minder worden – nog altijd veel gebruikt worden. Daarnaast heeft en krijgt Google een aantal jobboards als partner. Nu is dat bijvoorbeeld al LinkedIn, Facebook en nog een aantal in Nederland minder bekende aanbieders zoals Careerbuilder en Glassdoor. Dit wordt vast en zeker verder aangevuld met Nederlandse aanbieders.
Helaas is het wel zo dat een vacature maar één keer wordt aangeboden. Dus de kans is nog altijd groot dat Google de vacature op een van de jobboards gebruikt aangezien zij vaak een hoge autoriteit hebben.
Wat is nu de volgende stap?
Nou, deze boot wil je niet missen! Bij een van onze klanten zien we al dat Google for Jobs voor websitebezoekers zorgt. Het aantal bezoekers is nog niet indrukwekkend, maar dat komt ook omdat Google for Jobs nog niet voor iedereen zichtbaar is. Sommigen moeten dus nog eventjes geduld hebben, maar ik verwacht dat Google for Jobs snel genoeg voor iedereen uitrolt.
Echter als je alle bovenstaande punten doorvoert, dan sta je met 1-0 voor op je concurrenten. Zij zullen namelijk ook niet stilzitten. Tijd dus om actie te ondernemen, want dit is een mooie kans. Ik kijk graag met je mee naar de mogelijkheden.