Hoe zet je WhatsApp in voor je webshop
WhatsApp biedt twee mogelijkheden aan om hun app voor jouw bedrijf in te zetten: WhatsApp Business en de WhatsApp Business API. Het lijkt een klein verschil van drie letters, maar het is wel degelijk een belangrijke keuze.
WhatsApp Business |
WhatsApp Business API |
Gratis, geschikt voor kleine bedrijven |
Betaalde oplossing voor grotere bedrijven |
Max. 4 apparaten per account |
Geen limiet op apparaten/gebruikers |
Handmatige klantinteractie |
Geautomatiseerde marketing en klantenservice |
Geen marketingberichten mogelijk |
Mogelijk via goedgekeurde berichten templates |
WhatsApp Business is de gratis oplossing voor kleine bedrijven. WhatsApp heeft op hun website duidelijke instructies over hoe je dit instelt en gebruikt. Door een bedrijfsaccount aan te maken communiceer je gemakkelijk op professionele wijze met je klanten. Voeg je bedrijfsnaam, logo, website, e-mail, vaste telefoon en openingstijden toe aan je account.
WhatsApp Business maakt het mogelijk om maximaal vier apparaten te koppelen aan je bedrijfsprofiel, zodat collega’s het werk kunnen delen. Is er toch niemand beschikbaar, omdat het bijvoorbeeld na sluitingstijd is: stel dan een autoreply in.
Binnen de zakelijk app maak je naast een autoreply ook gemakkelijk ‘snelle antwoorden’ aan. Dit zijn vooropgestelde berichttemplates die je op een later moment inzetbaar zijn. Deze snelle antwoorden krijgen een shortcut, beginnend met een /. Typ die shortcut in een WhatsAppgesprek en jouw berichttemplate wordt meteen ingeladen.
Op welke vlakken komt WhatsApp Business dan te kort? Nou, het is niet mogelijk om zelf gesprekken te starten met contacten. Marketingberichten zijn dus niet mogelijk. Verder mist het samenwerkingsfuncties voor collega’s, automatiseringsopties en analysemogelijkheden. Het is dus echt gemaakt voor de kleinere bedrijven met relatief weinig gesprekken.
WhatsApp Business API
Daarom is de WhatsApp Business API ontworpen voor de klantenservice van grote bedrijven en marketingdoeleinden. Deze tool maakt het mogelijk om op grote schaal (geautomatiseerd) met klanten en leads te communiceren. Een belangrijk verschil is dat de API niet de berichten op kan maken. Dit moet gebeuren via een berichtenplatform, zoals Spotler Message. De kosten hiervoor verschillen per platform.
Afhankelijk van het messaging-softwareplatform dat jouw bedrijf gebruikt, is het mogelijk om uitgebreide automatisering op te stellen. Er hangt geen gebruikers- of contactenlimiet aan de API.
Er hangen echter wel strengere regels aan vast. Het is alleen mogelijk om berichten te versturen vanuit berichtentemplates die door WhatsApp goedgekeurd moeten worden. Het is dus niet mogelijk om ongefilterde berichten massaal te versturen. Voor gesprekken die klanten initiëren (WhatsApp noemt dit ‘service’ gesprekken) hoeven berichten niet goedgekeurd te worden.
Voor de WhatsApp Business API betaal je een tarief per ‘conversation’. Een conversation is een gesprek tussen jouw bedrijf en klanten, en duurt maximaal 24 uur. Als dit langer duurt, telt dit als een nieuw, extra gesprek. WhatsApp maakt onderscheid in vier soorten gesprekken: Authenication, Marketing, Utility en Service. Alleen de Service gesprekken zijn gratis. De prijzen per gesprek verschillen en zijn hier te vinden.
Welke rol krijgt WhatsApp binnen jouw bedrijf?
Er zijn twee verschillende rollen die de app binnen jouw bedrijf kan vervullen.
- Ondersteuning van je klantenservice
- Uitbreiding van je marketing